Over de wintermeetings

Het idee voor een wintermeeting werd geboren in november 2014, in een onderonsje na afloop van de ALV (VWK) tussen Sebastiaan en Paul. Ze bespraken het komende winterseizoen, in het bijzonder de verwachtingen volgens de inzichten van de Amerikaanse meteoroloog Judah Cohen. Al pratende kwam de suggestie om dit samenzijn jaarlijks te organiseren, zodat ook andere winterliefhebbers voorafgaand aan de winter hun mening konden geven over de afgelopen winter(s) en de verwachtingen voor het komende seizoen konden bespreken. 

Helaas, door omstandigheden belandde het idee in de ijskast. Hoewel: een jaar later (2015) bracht Sebastiaan nog wel een groepje enthousiastelingen bij elkaar bij de tentoonstelling ‘Echte Winters’, schilderijen van wintertaferelen door negentiende eeuwse meesters. 

Bij het jubileum van de VWK, oktober 2019, spraken Paul en Sebastiaan elkaar voor het eerst weer en haalde Paul het oude idee van stal. Daarna ging het snel. Reinout van den Born bood zijn locatie in Wageningen aan en met op de kop af dertig enthousiastelingen was de zaal helemaal bezet. Na twee coronajaren, waarin de wintermeeting een online event werd, vanuit de studio van Gerhard in Apeldoorn, is de Wintermeeting nu voor het tweede jaar te gast bij het KNMI in De Bilt. Sinds 2020 presenteerde Frank de Groot de meeting. Helaas heeft Frank door drukke werkzaamheden in het  lustrumjaar 2023 het presentatie-stokje moeten overdragen.  Maar is er een waardig vervanger voor Frank gevonden. Jordi Huirne zal dit jaar de presentatie verzorgen. 

Rondetafelgesprek tijdens wintermeeting '21/'22

de makers van de wintermeeting

Sebastiaan Cobelens

Sebastiaan Cobelens

Weerliefhebber en kunstliefhebber. Vooral winterliefhebber. Verdiept zich uitgebreid in de teleconnecties. Post op het VWK-forum en ook op Weerwoord over de grootschalige weerpatronen. Tenzij hij een WW-break heeft! Gelukkig voor de winterliefhebbers vallen die breaks vaak in het zomerseizoen. Sebastiaan is de drijvende kracht achter de wintermeeting.

Paul Verheij

Paul Verheij

Studeerde fysische geografie, werkte bij het KNMI, en liep stage in de weerkamer met John Bernard. Schrijft al tientallen jaren voor 'de weerspiegel'. Een weerman met een grote vakkennis én voorliefde voor winter. Daarbij vertelt hij er ook heel graag over, wat natuurlijk fantastisch past in zijn rol als organisator van de Wintermeeting, die hij samen met Sebastiaan in 2019 voor het eerst organiseerde. Te vinden op het VWK-Forum én op Weerwoord als Paul (Odijk) maar het liefst vind je Paul op de schaats. Maar dan wel op natuurijs!

Gerhard Witteveen

Gerhard Witteveen

Als klein jongetje al geïnteresseerd in het weer. Woonde vlak bij een kanaal waar als 't kon druk geschaatst werd. Hij was dan 'onbezoldigd ijsmeester', en stond 's avonds met zijn drive-in discotheek naast de koek-en-zopie tent op een verlichte ijsbaan plaatjes te draaien. Combineert de weerliefde nu met zijn werk als fotograaf en videograaf. Maakt de wintermeeting via de livestream voor iedereen toegankelijk. Is VWK-lid en post op Weerwoord als Gerhard (Vaassen)