Jaco van Wezel

Jaco van Wezel
  • Beste Jaco, je werkt als hoofdredacteur en teamleader binnen Infoplaza voor Weeronline, Weerplaza. Wat houdt dat in? 

Binnen Infoplaza ben ik verantwoordelijk voor de geschreven redactionele Content & PR. Samen met collega Raymond Klaassen, die verantwoordelijk is voor video, audio & design, stuur ik als teamleider de weerredactie aan. Dit zijn de meteorologen binnen het Infoplaza meteoteam die werken in de redactiediensten en een team van designers & video editors. In mijn dagelijks werk maak ik de nieuwsplanningen voor Weeronline en Weerplaza voor consument en media. Ook ben ik verantwoordelijk voor de samenwerking met onze mediapartners (zoals ANP, Nu.nl, AD en Telegraaf) en werk ik samen met de andere afdelingen binnen Infoplaza Network; de B2C-tak van ons bedrijf.

  • Weeronline en Weerplaza hebben ieder hun eigen identiteit. Kun je daar iets over vertellen?  

In 2020 is Weeronline onderdeel geworden van Infoplaza en sindsdien hebben we de eigen identiteit van deze websites verder versterkt. Op Weerplaza blijven we in onze content en producten bij de kern van het weer en duiken we daarbij de diepte in. Vakjargon en ingewikkelde weerkaarten schuwen we niet, maar we leggen de materie wel zo goed mogelijk uit in tekst en beeld.Weeronline is onze website voor het grote publiek, waarbij we focussen op wat het brede publiek wil weten. Moeilijk vakjargon vermijden we en de nadruk in onze berichtgeving ligt op de impact van het weer. Daarnaast is onze berichtgeving op Weeronline heel breed, alles wat maar een haakje heeft met het weer en populair is onder ons publiek schrijven we over. Zo is bijvoorbeeld ook onze rubriek over tuinieren heel populair en dat geldt ook over vakantiebestemmingen. Daarbij geven we dan natuurlijk klimaatinformatie mee over deze vakantiebestemmingen. Tot slot hebben we in Nederland ook nog de app Buienalarm, dit is onze populaire regenapp. Deze app houden we zo simpel mogelijk en daarbij maken we geen geschreven content. In het buitenland zijn we actief met onze Belgische website Meteovista, daar werkt onze redactie in Houten ook voor en die site heeft dezelfde insteek als Weeronline. Verder zijn we in Europa actief met Sat24, Drops en Meteox. Tot slot hebben we recent nog een compleet nieuwe weerkaartenwebsite gelanceerd: I’m weather. Neem daar vooral eens een kijkje!

In onze winterverwachting willen wij vooral laten zien wat we wel, maar ook wat we niet kunnen zeggen over de komende winter. We bouwen hem op uit drie elementen; het klimaat, klimaatverandering en de weermodellen. We publiceren de winterverwachting op Weeronline en het brede publiek is daar helemaal niet op de hoogte wat je van een normale winter in het huidige klimaat mag verwachten. Het is goed om dat eerst uit te leggen, voordat we over eventuele afwijkingen van die normaal gaan spreken. Daarnaast beperken we onze uitleg tot het noemen van overheersende windrichtingen. Als het nodig is noemen we wel de drukgebieden, maar dat is voor een deel van ons publiek al te ingewikkeld. Maar soms ontkom je er niet aan.In onze verwachting speelt het model van ECWMF de hoofdrol, maar we kijken ook naar andere modellen, zoals CFS, IRI en DWD. Daarnaast nemen we voor het begin van de winter de weekmodellen mee, de stroming en de zeewatertemperatuur van de Noordzee. De afweging van de modellen maak ik vooral op basis van ervaringen met de modellen, maar ook door te kijken hoe consistent de laatste runs zijn geweest. Ook dit zegt iets over de betrouwbaarheid. Wisselt het compleet per run dan is de waarde van de kaarten lager. De onzekerheid en betrouwbaarheid van de verwachting benadrukken we de laatste jaren steeds meer, dit omdat onze verwachting nogal eens uit het verband is gerukt en omdat niet iedereen bewust van de onzekerheid die in deze verwachtingen schuilt. Door dit explicieter te benoemen, en daarbij aan te geven dat vooral het tweede deel van de verwachting onzeker is, hopen we dat mensen de verwachting juist weten in te schatten. Tegelijk is onze keuze heel bewust om wel te delen wat we wel weten, ter vermaak en ter informatie. En ook om zo een genuanceerd verhaal te brengen naast de schreeuwende verhalen die we soms zien overwaaien vanuit Britse of Amerikaanse media. 

  • Heb je speciale herinneringen of tradities die je tijdens de winter koestert? Zo ja, welke? 

Bij deze vraag moet ik gelijk denken aan de winter van 1997. Niet alleen omdat toen de (voorlopig) laatste Elfstedentocht werd gehouden, maar ook omdat ik zelf dagenlang naar de lokale ijsbaan kon en dat in Middelharnis! Inmiddels bestaat die lokale ijsclub helaas niet meer, mede als gevolg van het opgewarmde klimaat en doordat ondiepe kanalen in een nieuwbouwwijk sneller dichtvriezen dan het water op het weiland van de ijsclub. Maar in die tijd was schaatsen ook in het westen van het land gewoon nog heel vaak mogelijk en in de winter kreeg je bijna altijd wel periodes met echt winterweer. In de winters rond 2009 kwam het nog een keer zover, maar helaas brengt de winter nu vaak geen echt winterweer meer. 

  • Kun je enkele tips delen voor mensen die niet zo van de winter houden om er meer van te genieten? 

Ik denk dat het belangrijkste is om de gouden momenten eruit te pikken. Ga vooral naar buiten en geniet van de rust in de natuur en de metamorfose die de natuur ondergaat na een nacht met flinke rijp. Elk seizoen heeft zijn schoonheid en zelfs als het niet wil winteren is er nog genoeg moois te zien. Blijf vooral niet binnen zitten somberen, want dan mis je het licht wat je zo hard nodig hebt.

  • Welke winter uit het verleden zou je graag willen beleven?

Je zou hier misschien de winter van 1963 als antwoord verwachten, maar die lijkt me toch wat te veel van het goede. Dat zou in onze huidige kwetsbare maatschappij veel te grote impact hebben. Waar mijn hart echt van opleeft is een goede schaatswinter. Een weekje met flinke sneeuw kan ik ook wel waarderen, maar als we kunnen schaatsen dan leeft mijn winterhart pas echt op. Schaatsen word je niet zat en het geeft geen overlast. Dus dan kom je toch op de winter van 1996-1997 of die van 2008-2009. Die winter studeerde ik in Wageningen en kon ik schaatsen op de Blauwe Kamer bij Rhenen. Dat was voor het eerst sinds 1997.