Yorick de Wijs

In het dagelijks leven werk je als meteoroloog bij het KNMI. Wat houdt dat in? Hoe ziet je werkdag eruit?

Ik werk nu ruim zes jaar als meteoroloog in de weerkamer van het KNMI. Als regiometeoroloog houd ik me bezig met het maken van verwachtingen (in code) voor de luchtvaart voor de kleine luchthavens en velden in Nederland. Als veiligheidsmeteoroloog teken ik weerkaarten, schrijf ik guidances en beheer ik de waarschuwingen voor de rest van Nederland.

Wanneer is je passie voor het weer ontstaan? 

Dat heb ik wel eens aan m’n ouders gevraagd, aangezien ik niet beter weet dan dat ik die passie al heb sinds mijn geboorte 😊 Als jochie rende ik al van raam naar raam en hield ik alles bij.

Je hebt een eigen weerstation gehad. Kun je daar iets over vertellen?

Weerstation is een groot woord; vroeger hield ik met een regenmeter en thermometer alles bij en vulde ik dat aan met gegevens van amateurstations in de buurt. Sinds begin dit jaar heb ik een NetAtmo-weerstation en houd ik zelf veel meer bij (automatisch). 

Wat zie je liever begin april. Een vroege warme dag met veel zon of sneeuwbuien?

Ik zie het liefst een afwisseling van koude dagen met sneeuwbuien en warme zonnige dagen met kans op een onweersbui. Mocht ik echt moeten kiezen, dan graag mooie buienluchten met sneeuw, hagel, onweer, windvlagen en daartussen ook zonnige perioden. 

Welke dag spreekt je meer aan? 4 februari 2012 of 7 februari 2021?

Jeetje, da’s een moeilijke…beide dagen waren geweldig! Dan kies ik toch voor 4 februari 2012 en kies is extreme kou boven een sneeuwdek boven de hier ietwat tegenvallende sneeuwjacht.