Reinout van den Born

-Je bent voor de vierde keer op rij aanwezig op de Wintermeeting. Vanwaar je enthousiasme? 

Ik ben vooral in het weer geïnteresseerd geraakt omdat ik al sinds jongs af aan een fascinatie heb voor sneeuw. Ik vind dat – nog steeds – het mooiste wat er is. Vooral als het valt en je weet dat het een tijdje blijft liggen…

-Een winter als 1979 of een Elfstedentocht? 

Een winter als die van 1979 (maar dan met Elfstedentocht… 😊😊😊)

-Wat is je favoriete zelf meegemaakte winter? 

Dat moet toch de winter van 1979 zijn. Ik was nog maar 10 jaar, maar kan hem me nog helemaal herinneren.

-Wat maakt juist een winterverwachting zo interessant om op te stellen? 

De winter is bij uitstek het seizoen waar de drukverdeling telt en de zon daar maar weinig invloed op heeft. In alle andere seizoenen zijn er ook veel thermische invloeden (door de sterkere zon) en is het vaak lastiger om op een drukverdeling vat te krijgen. 

-Wat is je favoriete plek in eigen land als het wintert? 

De Veluwe, prachtig bij sneeuw, veel koude plekken als het vriest en fenomenale uitzichten. Leuke mini-klimaatjes ook. Bij ijs natuurlijk IJsselmeer met al zijn bewegende ijsmassa’s en de Waddenzee, om op een veerboot door het ijs te varen. Ook fantastisch!

-De ergste dagen in de winter zijn… 

De dagen waarop je beseft dat het weer niks wordt…

Dankjewel.