Frank de Groot

-Welk winters weertype bekoort je het meest?

Fijne sneeuwval, in combinatie met veel wind en -10 C. Ik denk dat dit voor mij het optimum is.

-Je hebt het wel eens over Franeker. Wat is daar in 1979 gebeurd? 

Ja, bij mijn oom en tante werd in de ochtend op het slaapkamerraam geklopt. Mijn oom deed voorzichtig de gordijnen opzij: staat daar de buurman voor zijn raam op de eerste verdieping. Staat hij op een ladder?  Wat is dit? Bleek de buurman op de sneeuw te staan en die vroeg of mijn oom en tante hulp nodig hadden. De voordeur was onbereikbaar geworden!

-Je bent de man achter de Weerwoordag, actief bij het VWK in de organisatie van Lustrumbijeenkomsten en ook bij de Wintermeeting ben je graag betrokken. Vanwaar dat enthousiasme?

Eigenlijk geniet ik het meest van de dag zelf, dat ik mensen kan ontmoeten en toespreken. De voorbereiding is dan meer het ‘noodzakelijk kwaad’. Maar ik wil het ook goed doen, dus trek al snel (te veel?) verantwoordelijkheden naar me toe. Wat dat betreft is de wintermeeting een warm bad, want daar wordt bijna alles al geregeld door Sebastiaan, Paul en Gerhard. Als ik een microfoon in mijn handen krijg, ben ik een blij mens. Ik presenteer graag of stel vragen. Juist die interactie met mensen vind ik leuk.

-De Graafschap promoveren of een strenge winter?

Ja, dan toch een strenge winter…

-Een hete zomer, gevolgd door een koude winter of een koele zomer, gevold door een zachte winter?

Zo zeg, dat is een lastige. Dan toch een hete zomer en koude winter. Want in een hete zomer kan ik de airco aanzetten. En ’s avonds buiten zitten op de veranda vind ik ook heerlijk.

-Wanneer is een winter echt geslaagd?

Wanneer ik minstens een dag op natuurijs heb geschaatst en er enkele dagen een gesloten sneeuwdek is geweest. Ja… Zo erg is het al.